ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
ΧΗΜΕΙΑΣ
 

Ενημερωτικό υλικό, θέματα και λύσεις δοκιμίων για τις Ολυμπιάδες Χημείας, Γυμνασίου και Λυκείου

Γενική Συνέλευση EuCheMS 2013

Η ΠΕΕΧ παρούσα στη Γενική Συνέλευση 2013 της EuCheMS
(Βουδαπέστη, 24-25 Οκτωβρίου 2013)

 

Η Ουγγρική Ένωση Χημικών (Hungarian Chemical Society) διοργάνωσε και φιλοξένησε τον Οκτώβριο του 2013 στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, στην όμορφη Βουδαπέστη, την ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χημικών και Μοριακών Επιστημών EuCheMS (European Association for Chemical and Molecular Sciences).

 

Στη Γενική Συνέλευση του 2013 έδωσαν το παρόν τους 32 Χημικές Ενώσεις (μέλη της EuCheMS) από 27 χώρες (26 Ευρωπαϊκές χώρες και το Ισραήλ). Επί πλέον παρόντες ήταν το Προεδρείο και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της EuCheMS, Πρόεδροι ή εκπρόσωποι των διαφόρων τομέων που λειτουργούν στη EuCheMS (Divisions ή Working Parties) καθώς και άλλοι προσκεκλημένοι Χημικοί. Η Παγκύπρια Ένωση Επιστημόνων Χημικών (και η Κύπρος) εκπροσωπήθηκε στη Γενική Συνέλευση από τον Αντιπρόεδρο της ΠΕΕΧ Ηλία Σπ. Ηλία.

 

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης έγιναν το διήμερο 24-25 Οκτωβρίου 2013 σε αίθουσα του ξενοδοχείου της Βουδαπέστης Flamenco Danubius. Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη Γενική Συνέλευση ήταν και η εκλογή νέου Προέδρου της EuCheMS καθώς και η εκλογή νέων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, σε αντικατάσταση μελών των οποίων η θητεία έληξε.

 

Τα κυριότερα σημεία με τα οποία ασχολήθηκε η Γενική Συνέλευση (ΓΣ) στο διήμερο ήταν:

 

1. Ενημέρωση από τον Αυστριακό Πρόεδρο της EuCheMS Ulrich Schubert για τις επικείμενες δραστηριότητες της EuCheMS.
2. Ανάπτυξη της πολιτικής της EuCheMS από την Γραμματέα της EuCheMS Nineta Majicen.
3. Παρουσίαση του έργου και των δραστηριοτήτων που έγιναν στους τομείς της EuCheMS από την Ουγγαρέζα Χημικό Livia Sarkadi.
4. Εκλογή νέου Προέδρου της EuCheMS. Μοναδικός υποψήφιος ήταν ο Βρεττανός David Cole-Hamilton, ο οποίος και εκλέγηκε (βάσει του καταστατικού απαιτείται η εξασφάλιση συγκεκριμένου αριθμού θετικών ψήφων). Αναλαμβάνει καθήκοντα μέσα στο 2014.
5. Εκλογή νέων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής. Προτάθηκε (και έγινε αποδεκτό από τα μέλη της ΓΣ) όπως εκλεγούν 5 νέα μέλη (αντί 4) σε αντικατάσταση των τεσσάρων μελών των οποίων η θητεία λήγει για σκοπούς απαρτίας στις συνεδριάσεις.

 

Υπήρξαν 7 υποψηφιότητες για τις πέντε θέσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής:
Prof. Boguslaw Buszewski (Πολωνία)
Prof. Michael Droscher (Γερμανία)
Prof. Pilar Goya (Ισπανία)
Prof. Ivanka Popovic (Σερβία)
Prof. Victor Radu (Ρουμανία)
Prof. Livia Simon Sarkadi (Ουγγαρία) και Prof. Saskia M. Van der Vies (Ολλανδία)

Τελικά, βάσει των ψήφων που πήρε ο καθένας από τους υποψηφίους, προτάθηκε στη ΓΣ (και έγινε αποδεκτό) όπως εκλεγούν και οι έξι πρώτοι. Αποκλείστηκε (τι κρίμα !) ο συνάδελφος χημικός Prof. Victor Radu (από τη Ρουμανία).

 

6. Αλλαγές στο καταστατικό της EuCheMS. Οι αλλαγές που προτάθηκαν και έγιναν θα εγκριθούν επίσημα σε επόμενη έκτακτη Γενική Συνέλευση της EuCheMS (τον Μάρτιο του 2014 στις Βρυξέλλες) βάσει της Βελγικής Νομοθεσίας.

 

7. Πρόταση για απόφαση από τη ΓΣ (εγκρίθηκε) για εγγραφή της Ένωσης Χημικών Εσθονίας ως νέο μέλος της EuCheMS.

 

8. Πρόταση για απόφαση από τη ΓΣ (εγκρίθηκε) για διάλυση του Τομέα Ηλεκτροχημείας.

 

9. Ενημέρωση για τις συνδρομές κάθε χημικής ένωσης για το 2013 και οικονομική ανάλυση για το 2014 από τον Ιταλό Ταμία της EuCheMS Francesko De Angelis. Παρουσίαση και έγκριση του προϋπολογισμού για το 2014.

 

10. Ενημέρωση για το 5ο Συνέδριο Χημείας της EuCheMS 2014 το οποίο θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη (31 Αυγούστου – 4 Σεπτεμβρίου 2014). Την Eπιστημονική Eπιτροπή του Συνεδρίου απαρτίζουν ο Βρεττανός Nick Westwood και η Ρουμάνα Maria-Cristina Todasca. (Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο υπάρχουν στην ιστοσελίδα της EuCheMS).

 

11. Επίσημη εξαγγελία της επόμενης ΓΣ της EuCheMS τον Οκτώβριο του 2014 στο Torun της Πολωνίας (πλειοψήφισε έναντι των υποψηφιοτήτων για Κωνσταντινούπολη ή Σκόπια).

 

12. Ανεπίσημη εξαγγελία της ΓΣ της EuCheMS του 2015 στο Innsbruck (Αυστρία).

 

Το βράδυ της Πέμπτης 24 Οκτωβρίου 2013 η Ουγγρική Ένωση Χημικών παρέθεσε στο ξενοδοχείο Flamenco Danubius επίσημο δείπνο με φολκλορικό και άλλο πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα προς τιμή των Χημικών (και των συνοδών τους) που παρέστησαν στη Γενική Συνέλευση 2013 της EuCheMS στη Βουδαπέστη. Στη διάρκεια του δείπνου ο Γερμανός Χημικός Wolfram Koch παρουσίασε τα κυριότερα σημεία της δεκάχρονης διαδρομής-πορείας της EuCheMS (από FECS σε EuCheMS). Ως γνωστό η καινούργια ονομασία EuCheMS εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Γενική Συνέλευση του 2005 στη Λευκωσία.

 

Προτού κλείσουμε την αναφορά αυτή, θεωρούμε αναγκαίο και επιβεβλημένο να υπογραμμίσουμε (και να ευχαριστήσουμε) την υπέροχη φιλοξενία της Ουγγρικής Ένωσης Χημικών. Εγκαταλείποντας τον εντυπωσιακό Δούναβη και την μαγευτική Βουδαπέστη, δίνουμε ραντεβού τον Οκτώβριο του 2014 στη ΓΣ της EuCheMS στην Πολωνία (δώδεκα χρόνια μετά τη Γενική Συνέλευση του Πόζναν) !

 

Ηλίας Σπύρου Ηλία
Αντιπρόεδρος ΠΕΕΧ
Καθηγητής Χημείας ΜΕ

 

Φωτογραφικό Αρχείο

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
© Copyright 2019 Παγκύπρια Ένωση Επιστημόνων Χημικών
Designed & Powered By eVenzia Technologies